Rotaryclub Barchem

Openbaar

Bedrijfsbezoek aan de Achterhoekse parel van de technische maakindustrie

door

Onze clubbijeenkomst stond in het teken van het bedrijfsbezoek aan Bronkhorst High-Tech in Ruurlo. We werden gastvrij ontvangen en rondgeleid door Marc Schaap. We werden meegenomen in het succesverhaal deze parel van de technische industrie in de Achterhoek. Een goed idee van 2 jonge ondernemers resulteerde ruim 40 jaar geleden tot de oprichting van een mooi technisch bedrijfje met potentie. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een wereldwijde speler met diverse vestigingen en distributeurs en ruim 700 medewerkers, waarvan meer dan 450 in Ruurlo.

Het aanbod van de aanvankelijk ontwikkelde gas- en vloeistofflowmeter is uitgegroeid tot een groot portfolio met diverse flowmeters en technieken die in staat zijn om een zeer geringe doorstroom met extreem hoge nauwkeurigheid te kunnen meten en regelen. Daardoor worden de meters toegepast in een groot scala van technische industrie, zoals voedsel, medicijnen, auto, medische apparatuur tot aan de ruimtevaart aan toe.

Om topspeler te kunnen blijven werkt ca 20% van het personeel in ontwikkeling en onderzoek (R&D). Er is een uitgebreide samenwerking met universiteiten, hogescholen en technische bedrijven in de regio. Het bedrijf heeft zelfs een eigen “campus”, om o.a. (zij)instromers te kunnen opleiden. Duurzaamheid is ook een belangrijke waarde van het bedrijf. Te denken valt aan de lange levensduur van de producten, recycling, maar ook in het supply chain management

De oorspronkelijke oprichters Jouwsma en Bruggeman en hun (klein)kinderen zijn nog nauw betrokken bij het wel en wee van het bedrijf en de in gang ingezette cultuur van familiebedrijf wordt nog steeds gekoesterd.

 

Na afloop hebben we in goede sfeer genoten van een uitgebreid diner en elkaars gezelschap. Om ca half 10 verlieten de laatste vriend(inn)en “Steakhouse en pizzeria Cleopatra” aan de dorpsstraat in Ruurlo. Hierbij bedanken we nogmaals Bronhorst High-Tech, Marc Schaap en de organisatoren van dit inspirerende bedrijfsbezoek.

Welkom bij de Rotaryclub Barchem

De leden van de Rotaryclub Barchem komen elke dinsdagavond in het Hof van Gelre in Lochem bijeen. De bijeenkomsten vangen rond 17.30 uur aan en duren tot ongeveer 19.30 uur. We drinken, voorafgaand aan het diner, een glas met elkaar en hebben aansluitend zeer afwisselende programma's met sprekers en/of activiteiten. Onze leden komen uit Barchem, Borculo, Laren, Lochem en Ruurlo en alles daartussenin. Momenteel bestaat de club uit 35 leden.

Wekelijkse bijeenkomsten

Naast de wekelijkse bijeenkomsten organiseren we bedrijfsbezoeken in de regio (en soms ook daarbuiten), houthakdagen en jaarlijks een groot fondsenwervingsproject. We verkopen mestkorrels en bloembollen, maar hebben deze ook massaal gepoot op diverse plekken in bijvoorbeeld Ruurlo, Laren en Barchem. Natuurlijk gaan ook de opbrengsten daarvan naar goede doelen. Onze partner is de Duitse Rotaryclub Lünen-Werne, waarmee we behalve gemeenschappelijke gezelligheid ook activiteiten in het kader van fondsenwerving organiseren. De houthakdagen vinden dan ook afwisselend plaats in Duitsland en in onze regio; evenals –voor de liefhebbers– de halfjaarlijkse ‘golf-Interland’.

Onze projecten

Reanimatieonderwijs op school

Sinds 2020 ondersteunt de Rotaryclub Barchem, met een jaarlijks bedrag, het reanimatieonderwijs op het Staring College in Lochem en Borculo. Hierdoor kunnen beide scholen aan alle leerlingen in klas 4 en 5 reanimatieonderwijs geven.

Waar staat Rotary voor

Internationaal zet de Rotary zich met name in voor de volgende zes doelen:

  • bevordering van vrede
  • bestrijding van ziekten
  • voorziening van schoon drinkwater
  • bescherming van moeders en kinderen
  • ondersteuning van onderwijs
  • groei van lokale economieën

Rotarians, overal ter wereld, zetten zich in voor lokale én internationale projecten om met elkaar de bovenstaande doelen te realiseren.

Rotary is een manier van leven

Het lidmaatschap van de Rotary brengt je heel veel: Ontmoeting én kennismaking met mensen uit veel verschillende beroepsgroepen en/of disciplines, regelmatig interessante lezingen en uiteenlopende bezoeken aan diverse bedrijven waar je anders nooit binnen zou komen. Alle informatie die leden met elkaar delen over hun beroeps- en/of privéleven blijft uiteraard binnen de vier clubmuren.

Maar het lidmaatschap vraagt ook iets van je, namelijk:

  • Betrokkenheid: Je hebt gevoel voor en je bent verbonden met de Rotary én de maatschappij: Je bent betrokken!
  • Beschikbaarheid: Vanuit je betrokkenheid zeg je 'ja' als Rotarian of als de gemeenschap iets van je vraagt: Je bent dus beschikbaar!
  • Betrouwbaarheid: Als je als lid een taak op je neemt, neem je je verantwoordelijkheid en kwijt je je van die taak: Je bent betrouwbaar!